Hoe vinden wij ons droomhuis?

Hoe vinden wij ons droomhuis?

Het is tijd om ons eerste eigen huis te gaan kopen, vroeg of laat komt die periode en voor ons is die nu aangebroken. Ik neem jullie mee in een kijkje in de wereld van een eigen huis kopen.
De zoektocht is een hele leuke maar ook super pittige tijd, de prijzen stijgen en huizen zijn binnen een mum van tijd verkocht. Ze vliegen als broodjes over de toonbank. Je moet bedenken van waar wil ik wonen? In wat voor soort huis? Wil ik een huis waar nog alles aan gedaan moet worden of wat eigenlijk al in perfecte staat is? Dat zijn dingen waar je het als je samen koopt, samen overeen moet zijn.

Mijn vriend en ik zijn beide 24 jaar oud. Wij woonde al 4 jaar samen in een klein appartementje in nog geen 5 minuten fietsen van Utrecht Centraal. Eerst waren wij zoekende voor een koophuis in Utrecht. Maar helaas is Utrecht gewoon niet te betalen voor wat je kan krijgen in de omgeving en hebben wij besloten Utrecht achter on te laten en ons in de omgeving rondom Utrecht te gaan vestigen. Wij hebben een voorkeur voor 3 plekken en zijn daar voornamelijk op zoek naar onze droomwoning.

Waarom kopen en niet huren?

Die beslissing was voor ons snel gemaakt, de prijzen tegenwoordig van huren is bijna het dubbelen van de prijs van je hypotheek. Omdat wij in de buurt zitten van Utrecht en andere relatief grote bekende steden is huren gewoon geen optie. Je dient al jaren in geschreven te staan en de prijs van huren is gewoon heel duur.

Durven wij deze stap wel te zetten?

Wij krijgen vaak de vraag of wij deze grote beslissing wel aan durven samen. Ons antwoord hierop: Het is altijd een risico die je samenneemt. Of je nou 1 jaar of 15 jaar bij elkaar bent, het is en blijft altijd een risico. Wij zijn geen studenten meer en richten ons echt op de toekomst. wij hebben er het grootste vertrouwen in.

Wat kan ik lenen + eigen geld?

Het belangrijkste bij het kopen van een huis is: Wat kan ik lenen? Door gesprekken te hebben gevoerd bij onze bank en berekend te hebben op verschillende websites die hypotheken verstrekken. Wisten wij wat  we ongeveer konden lenen.

Tegenwoordig heb je ook eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen en is het niet meer mogelijk extra te lenen als de waarde van het huis. Sinds kort krijg je alleen een lening op de waarde van het huis. Dus jij een huis van €250.000 koopt en het wordt getaxeerd op €190.000 dan betekend dat, dat jij buiten je eigen geld (wat je al moet inleggen) ook nog is extra €10.000 moet inleggen bij het huis.

Wat zoeken wij in een huis?

1. Huis met karakter
2. Woning met minimaal 2 slaapkamers
3. Een woning met een garage
4. Geen standaard woning
5. Beetje centraal gelegen

Funda

Ja Funda is mijn nieuwe dagelijkse verslaving. Elke dag check ik 3 a 4 keer de website op de woonplaatsen waar wij willen gaan wonen. Ook staan wij ingeschreven bij bepaalde makelaars in de buurt, zodat ze ons eerder op de hoogte stellen als dat huizen online komen op Funda..

Wij hebben geen grote haast bij het kopen van een huis maar veel tijd om te beslissen of je een kijkje wil nemen of zelfs een bod wil uitbrengen heb je niet.
Al een handje vol keren hebben wij meegemaakt dat een huis voordat we zelfs konden kijken al verkocht was (binnen 24 uur online). Dat maakt het beslissen van je keuze niet altijd even makkelijk, na denken of je het huis wel wilt waar nog een hele nieuwe keuken in moet of twee huizen met elkaar te vergelijken.
Wij hebben onszelf voorgenomen om als er een huis online komt en wij twijfelen een beetje gewoon te gaan kijken. Foto’s op funda zeggen niet alles en zoals ik al eerder zei, ze gaan als broodjes over de toonbank.

Ik heb tegen mezelf gezegd om teleurstelling te voorkomen. Als het huis voor mijn neus verkocht wordt, dat is het huis niet voor mij gemaakt. Mijn droomhuis komt vanzelf op mijn pad en daarom neem ik jullie mee in deze hele leuke maar ook pittige en spannende periode van mijn leven.

XO, Larissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *